søndag 31. august 2014

Hva er typisk norsk kultur?

Norsk kultur handler mye om tradisjoner, verdier og holdninger. Den norske nasjonen har mange helt egne tradisjoner som ingen andre land har og disse har en stor verdi for det norske folket. Selv, når jeg skal definere norsk kultur tenker jeg først og fremst på tradisjoner, samhold og natur. I tillegg til dette er det noen enkeltting som preger den norske kulturen, som for eksempel melkesjokolade, brunost, ostehøvel, matpakke, vafler, Marius-genser og bunad ..











Tradisjoner som 17.mai feiring, påskefjellet, tur med appelsin og kvikklunsj-sjokolade, juletre og juletrefest har satt sine spor i den norske kulturen. Noen av disse tradisjonene er så typisk norsk at ikke en gang svenskene vet hva det går ut på …










Samtidig har den norske kulturen forandret seg de siste årene og er ikke lenger «like norsk». Tilgang på tv og internett har gjort at «verden har blitt mindre» og nye «ukjente» tradisjoner har blitt tatt inn i de norske hjem. Nye ting som taco, pizza, kebab og hamburger er i dag helt vanlige «tradisjonelle» norske matretter. Som et flerkulturelt samfunn kan man si at den norske kulturen også er preget av andre kulturer. Det er ikke like lett å definere hva som er typisk norsk kultur lenger, det er blitt en blanding av flere ulike kulturer!
Dersom man igjen skal prøve å finne ut hva den norske kulturen dreier seg om, er det flere ting enn tradisjoner som er med på å forme den norske hverdagen. Ytringsfrihet, et flerkulturelt samfunn, respekt og demokrati er bare noen av dem, men de er viktige å få med. For hvordan hadde Norge vært uten innvandrere? Styreformen og friheten har gjort at politikere og befolkningen kan diskutere og ha debatter uten å ty til vold. Tenk om det ikke hadde vært slik? Tenk om Norge hadde vært som et av de landene hvor styresmaktene har overtak og hvert menneske ikke har rett til å uttale seg om deres meninger?











I 2013 hadde Aftenposten en undersøkelse som gikk ut på hva nordmenn selv mener den norske kulturen går ut på. Etter en avstemning hadde det norske folket valgt ut topp fem punkter:

▪ Friluftsmennesker – nordmenn trives best når vi får gå tur i skog og mark

▪ Vikingene og trollet – våre myter og historier har formet dagens samfunn










▪ 17. mai – denne viktige historiske dagen representerer norsk kultur

▪ Fremmedfrykt – her langt i nord frykter vi alt som er nytt

▪ Sosialdemokratiet – den norske modellen har formet det Norge vi kjenner i dag

 Utenfor Norge har folk ofte et annet syn på den norske kulturen. Jeg tror at siden Norge er et land med så gode muligheter, kan vi ofte bli sett på som overfladiske, bortskjemte og rike. Kanskje er dette fordi vi er så opptatte av materielle ting som klær, møbler og oppussing. Befolkningen i Norge bruker mye tid og penger på materielle goder. Jeg tenker også at andre mennesker utenfor Norge ser på oss som overlegne. I en artikkel i VG forteller en norsk utvekslingsstudent i USA hvordan hun opplevde nordmenn etter noen år i USA. «Er det noe jeg har lagt merke til i Norge er det det at nordmenn er ikke så vennlig. De bryr seg nesten bare om seg selv og sine.» I USA smiler og hilser man på alt og alle, ukjent eller ikke. Det er en mer vennlig kultur, forteller hun.

Mange fra andre land har dannet seg et bilde av Norge og den norske kulturen, men jeg tror at ofte forandres disse tankene når de kommer hit å får oppleve virkeligheten. Kanskje tidligere assosiasjoner blir byttet ut med nye meninger? Kanskje forandres forventningene og holdningene deres etter hvert som de har blitt kjent med oss, våre verdier og tanker?