mandag 2. februar 2015

Sammenligning av tradisjonell og digital kommunikasjon


Det er en del forskjeller mellom kommunikasjonen på den vanlige, «gamle» måten og ved sosiale medier.
Vi har valgt å sammenligne hvordan kommunikasjonen ansikt til ansikt og kommunikasjonen via Facebook foregår. I denne sammenligningen skal vi bruke prosessmodellen som et utgangspunkt og prøve å finne forskjeller og likheter ved disse to kommunikasjonsmetodene.
Prosessmodellen tar utgangspunkt fra den klassiske modellen, som består av sender, mottaker, budskap og tilbakemelding fra mottaker. Prosessmodellen er noe mer komplisert, den inneholder blant annet også koding, kanal, dekoding og tegn.

Den tradisjonelle muntlige kommunikasjonen er brukt overalt i verden og har vært brukt så lenge man kan huske. Vår hypotese om den muntlige kommunikasjonen er at den er bedre enn den digitale kommunikasjonen. Dette er fordi det er lettere å gjøre seg forstått, selv om kommunikasjonen er mellom ulike kulturer. Likevel kan det noen ganger være bedre å utnytte seg av den digitale kommunikasjonen, spesielt om man vil fortelle og dele budskapet sitt til mange mennesker der ute i verden.
Prosessmodellen inneholder som sagt en sender, melding og mottaker, men også andre «små» faktorer spiller inn. I en muntlig samtale ser sender og mottaker hverandre og budskapet blir direkte sendt fra sender til mottaker. Tegn og kroppsspråk er en stor del av den muntlige kommunikasjonen, dette har en stor betydning for hvordan budskapet blir tolket av mottaker. Tegn som å vise fingeren, snu seg bort fra sender og unngå blikk-kontakt gjør det tydelig hvordan samtalen foregår og hvordan stemningen er. Tilbakemelding er umiddelbar respons fra mottaker og i en muntlig kommunikasjon er dette viktig. Når mottakeren har mottatt budskapet, vil det komme en reaksjon. Dette kan enten være i form av ord eller i form av kroppsspråk og tegn. Støy er forstyrrende elementer i kommunikasjonen. I en muntlig kommunikasjon kan støy være lyd, omgivelser eller elementer ved andre personers utseende som er forstyrrende. Støy tar oppmerksomheten bort fra sender og melding, dette er en svakhet ved den muntlige kommunikasjonen. Det foregår mye rundt. Et eksempel på støy i en muntlig kommunikasjon kan være den såkalte «hviske-leken». Her sitter for eksempel 30 personer på en rekke. Den første personen skal finne på en historie som han/hun hvisker til neste person. Målet med leken er at historien den siste i rekken mottar, er identisk med den historien som førstemann lagde. Her er alle de personene mellom førstemann og sistemann støy.
Muntlig kommunikasjon er en god måte å få frem et budskap på. Man kan lettere gjøre seg forstått ved hjelp av kroppsspråk og tilbakemeldingen fra mottaker kommer umiddelbart og misforstås ikke like lett som ved skriftlig kommunikasjon.
Sammenlignet med den klassiske muntlige kommunikasjonen, er skriftlig kommunikasjon noe annerledes. Facebook er et sosialt medium hvor man kommuniserer ved hjelp av skrift og digitale verktøy. Her har man også en sender, melding og mottaker, men det fungerer på en litt annen måte. Meldingen som blir sendt er skriftlig og kan tolkes og vurderes forskjellig ut i fra mottakerens personlighet. Dette gjør at tilbakemeldingen kan variere. Siden Facebook er en skriftlig måte å kommunisere på, kan ikke sender og mottaker se og vurdere hverandres kroppsspråk. Dette kan igjen skape misforståelser og forskjellige tolkninger av budskapet. 
  
Et budskap kan tolkes på ulike måter, avhengig av hvordan man uttrykker seg. Derfor er det lurt å bruke litt tid på å definere sin måte å snakke på, på Facebook. Ditt budskap kan sendes og deles på Facebook, dette gjør at man lettere kan få frem sitt budskap i verden. Det kan være både positive og negative sider ved dette. På sosiale medier kan alt deles og leses av andre, mens ved en vanlig direkte kommunikasjon er det bare mottakeren du har kontakt med, som får høre budskapet av deg.
Senderen vil ikke som ved direkte kommunikasjon, få en tilbakemelding umiddelbart. Mottakeren har heller her tid til å lese, tolke og vurdere meldingen, før han/hun eventuelt velger å gi en tilbakemelding. Denne tilbakemeldingen er kanskje ikke like «ærlig» som ved direkte kommunikasjon, dette fordi man har mer tid til å vurdere og finne ut hvordan man vil reagere.
Selv om Facebook ikke er en muntlig kommunikasjon, finnes det støy også her. Skrivefeil og reklame kan virke forstyrrende ved en samtale på Facebook. Skrivefeil gjør at man ikke klarer å fokusere på innholdet i teksten, men heller bare alt som er feil. Reklamen er som regel «utenfor» eller på siden av samtalen man har på Facebook, men disse kan gjøre deg ufokusert og distrahert fra det du egentlig skal fokusere på.
   
Ved en digital kommunikasjon er det likevel mulig å vise frem sin personlighet. På Facebook kan man blant annet legge ut bilder, skrive tekster, kommentere andres bilder og bruke smilefjes og emojitegn. Hvordan du ordlegger deg og hvordan språk du velger å bruke, viser ofte hvordan du også er som person. Bruker du mye slang, formelle ord, engelske ord, ungdoms språk?
Hvis man ser på den tradisjonelle muntlige kommunikasjonen og den skriftlige kommunikasjonen på for eksempel Facebook, ser man at det er tydelige forskjeller i hvordan kommunikasjonen foregår og ender. I en tradisjonell muntlig kommunikasjon ser og hører man personen(e) man kommuniserer med, mens i en digital kommunikasjon er det kun meldingen som blir sett. Kort oppsummert kan man si at det lettere oppstår misforståelser ved en digital kommunikasjon, dette fordi her får ikke mottakeren sett deg og hørt deg når du gir meldingen og senderen får ikke sett den umiddelbare reaksjonen fra mottakeren. Ved muntlig kommunikasjon kan man bruke kroppsspråk og vise det man vil få frem, dette er vanskeligere ved en digital kommunikasjon. Her er det kun ordlegging og såkalte emojifjes som kan benyttes. Det er også viktig å få med at ved digital kommunikasjon er det en asynkron kommunikasjon. Det vil si at mottakeren tar imot meldingen og svarer når den har tid og en kan drive med noe annet når meldingen mottas. Ved direkte kommunikasjon er dette derimot annerledes, her mottar og svarer man på meldingen med en gang. Man kan ikke drive med noe annet og utsette å «se» meldingen.
Det er viktig å huske på at både den tradisjonelle muntlige kommunikasjonen og den digitale skriftlige kommunikasjonen har positive og negative sider, slik det er med alt annet. I dag kan vi blant annet spare både tid og penger ved å bruke digital kommunikasjon, spesielt i arbeidslivet. Man trenger ikke lenger å reise til andre delen av verden for å kunne samarbeide med andre mennesker. Dette gjør også den digitale kommunikasjonen og samarbeidet mer miljøvennlig. Likevel kan den digitale kommunikasjonen «ødelegge» noe av samarbeidet mellom mennesker. Et håndtrykk, felles opplevelser og en samtale ansikt til ansikt skaper en helt annen følelse og kommunikasjon. Det er derfor lurt å vurdere situasjonen og samtaleemnet, hvordan vil du at kommunikasjonen skal oppleves? 



Kilder
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Communication_sender-message-reciever.png
http://erdalsolutions.no/wp-content/uploads/2013/12/liker-illu-555.jpg
http://s1.ibtimes.com/sites/www.ibtimes.com/files/styles/v2_article_large/public/2014/09/18/facebook-inc-news-feed.jpg?itok=KWHgaxVz
http://senterforlikestilling.org/wp-content/uploads/2014/06/Cover-illustration-norskarkivraad.no_.jpg
http://cdn-a.ndlap3.seria.net/sites/default/files/images/sy0766c8.hovedspalte.jpg
http://www.klikk.no/incoming/img-1239092/alternates/LANDSCAPE_2_1_960/Venninner2_475.jpg
http://nelm.wikispaces.com/file/view/tradisjonell_k.m..JPG/68443625/tradisjonell_k.m..JPG
http://ndla.no/nb/node/21800?fag=6118