fredag 15. mai 2015

Kronprinsens tale til barna på FN-dagen!


Haakon Magnus er kronprinsen av Norge og han han i flere år engasjert seg innen FN organisasjonen. I 2003 ble han utnevnt til goodwill-ambassadør for FNs utviklingsprogram, hvor han har fokusert spesielt på fattigdomsbekjempelse og FNs tusenårsmål. Dette er åtte mål som det internasjonale samfunnet har forpliktet seg på å oppfylle innen 2015. Kronprinsen har holdt foredrag både i Norge og utlandet, og i denne talen på FN-dagen holder han talen for unge barn. Jeg valgte å fokusere på akkurat denne talen, nettopp fordi den har et så utrolig viktig budskap og poeng, men likevel blir den holdt for unge skolebarn. Kronprinsen har valgt å inkludere skolebarn i Norge, slik at de også kan forstå hvordan andre barn i verden har det og hvor heldige de selv faktisk er. Det at avsender er kronprinsen, tror jeg gjør at mottakeren (barna) følger godt med. Talen foregår på nasjonalteateret, sammen med mange andre aktiviteter der. Situasjonen er litt spesiell, mottakeren skal både feire FN-dagen, men også forstå og lære om andre barn i verden som ikke har det like lett som oss i Norge.

Kronprinsen åpner talen med å henvende seg til barna i salen. Han starter med å stille et spørsmål, dette får barna til å følge med fra starten. Videre prøver han å få barna engasjert, han starter hele talen sin med en lek. Han får dem til å følge med og ha det gøy. Denne leken skaper en lattergod og bra stemning i lokalet, den gjør talen spennende. Selv om kronprinsen har valgt å ha en lek med mottakerne, har leken en betydning for hans budskap. Den får barna til å innse hvor mange av de her i Norge som faktisk får gå på skole og har rent vann i springen hjemme, mens i andre land er det ikke slik. Det at han sammenligner mulighetene til barna i Norge med barn i andre fattige land, gjør at barna forstår alvoret. Gjennom hele talen snakker han til barna og fokuserer på mottakeren. Denne leken tar han med seg gjennom hele talen, noe som ikke gjør den kjedelig for mottakeren (som er barna). Han avslutter talen med å gratulere FN med dagen. Han får med seg publikum til å rope «gratulerer med dagen FN», dette gjør at barna føler seg inkludert og betydningsfulle. Etter gratulasjonen klapper han for gratulasjonen til FN og for barna, dette viser at han er engasjert i arbeidet sitt. Hans ønske er å få barna til å forstå den viktige betydningen av FN i verden.
Temaet i talen til kronprinsen er utrolig viktig og seriøst. Den handler om å bekjempe fattigdom og gi alle barn i verden like muligheter. Budskapet hans er at alle kan hjelpe de barna i verden som ikke har det like godt som de her i Norge, bare ved å dele og støtte FN. Ved å stå sammen er man sterkere og ved å dele med hverandre, kan man hjelpe mange. Han forteller om FN sitt viktige arbeid og prøver å engasjere barna til å hjelpe andre.

Kronprinsen har valg å bruke en enkel stil under talen sin. Han bruker et enkelt språk, hvor han klart og tydelig får frem det han ønsker. Grunnen til at avsender har valgt å bruke en enkel språkstil er nok at mottakeren er barn. For at talen ikke skal bli kjedelig og for at de skal forstå, må språket være på «nivå» med dem. Dette gjør at barna føler seg inkludert og betydningsfulle når de hører på talen. Forholdet mellom innholdet i talen, komposisjonen, stilen og utføringen av talen er veldig passende og godt planlagt. Kronprinsen har tenkt på mottakeren da han skrev talen, likevel har han klart å få frem et viktig budskap. Det at talen foregår på nasjonalteateret gjør at barna tar det veldig seriøst og oppfører seg ordentlig, likevel skaper avsender en avslappet og god stemning når han holder sin tale.
Kronprins Haakon har kledd på seg ut ifra situasjonen og budskapet. Han har på seg dress, dette får han til å virke seriøs og ordentlig. Han bruker noe manus underveis i talen, men dette kun for å få stikkord. Han snakker tydelig og gestikulerer. Dette kroppsspråket får han til å virke engasjert, det han holder tale om er noe som betyr mye for han.

Retorikk handler om kunsten å overbevise. Man ønsker å videreformidle, overbevise og lære andre ved hjelp av ulike metoder. Retorikk handler om argumentasjon. Hva man sier og hvordan man sier noe, kan bestemme om du som avsender virker troverdig og overbevisende eller ikke. Kronprinsen i sin tale spiller på mottakerens følelser og prøver å vekke følelser hos mottakerne. Ved hjelp av leken, sammenligner han barnas egne muligheter og tilgang til et hjem og rent vann, med barn i andre land som må gå mange kilometer for å få noe vann. Han prøver å få mottakeren til å forstå hvordan andre barn i verden har det og ved hjelp av dette spiller han på mottakerens følelser og samvittighet. Han bruker veldig mye av det retoriske virkemidlet patos i talen sin. Han henvender seg direkte til mottakeren og fellesskaps-argumentasjon blir også brukt. Det retoriske virkemidlet etos blir kommer også frem. Senderen er troverdig, kronprinsen er en seriøs person som lenge har jobbet i FN. Argumentasjonen er logisk og det han sier er relevant, man forstår fort at kronprinsen mener det han sier i talen sin.
 Kronprinsens tale til barna på FN-dagen er et godt eksempel på en tale som appellerer til barn. Han har tenkt ut hvordan han best kan engasjere barna og hvordan han må bruke språket for å nå best mulig ut til dem. Hans engasjement og kunnskap om temaet gjør at avsender virker troverdig og overbevisende. At han henvender seg direkte til publikum og inkluderer dem skaper igjen et godt forhold mellom sender og mottaker. At avsender er engasjert og bryr seg om innholdet og budskapet i teksten, har veldig mye å si for hvordan en tale tolkes. Det er vel ingen som synes det er spennende og givende å høre på en tale hvor avsender står rett opp og ned og leser av et ark? Engasjement, kunnskap og presentasjonsform (actio) har veldig mye å si for om en tale eller et foredrag klarer å overbevise mottakeren. Uten disse vil nok ikke mottakeren bli «fanget» slik en burde bli! 




Kilder
https://www.youtube.com/watch?v=f59HdXItkuo
http://www.kongehuset.no/artikkel.html?tid=83549
http://i.ytimg.com/vi/f59HdXItkuo/maxresdefault.jpg


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar