fredag 26. september 2014

"Ein idiot på tur" - Møtet med India


Serien «Ein idiot på tur» er en reisedokumentar som handler om ulike kulturmøter. Karl Pilkington fra England er en turist som blir sendt på tur rundt om i verden for nye opplevelser og kulturmøter. Karl er litt «annerledes» enn mange andre turister og syntes det er veldig ubehagelig å være utenfor komfortsonen sin. Han er full av fordommer ovenfor det han møter og veldig skeptisk til nye og annerledes kulturer, tro, normer og regler.
Karl besøker forskjellige land og i de forskjellige kulturene opplever han ubehagelige, annerledes og litt pinlige situasjoner. I en av episodene besøker Karl India og Taj Mahal.

Indisk kultur er en veldig spesiell og egen kultur. Den innebærer en stor andel tro, normer, regler og religiøse spiritualer. Karl er vant til en helt enkel engelsk kultur og en engelsk hverdag, som står helt i andre enden enn den indiske hverdagen. I begynnelsen av episoden merker man fort at hovedpersonen er skeptisk og full av fordommer til det han skal møte. Han har forutinntatt seg en mening om India og kulturen, ikke basert på fakta eller opplevelser. Han snakker «ned» om den indiske kulturen og man skjønner fort at han ikke prøver å se den indiske kulturen fra deres perspektiv.
Den indiske kulturen og hverdagen ser helt annerledes ut enn den engelske, men det ser ikke ut til at Karl lar seg inspirere av dette. Det første Karl legger merke til i møtet med India er den store befolkningen, fattigdommen og levestandarden. For han blir det veldig mange inntrykk og informasjon å ta til seg. Jeg tenker at i begynnelsen sliter Karl med å tilpasse seg og følge den indiske kulturen og levestandarden. Den er rett og slett for annerledes enn den engelske. Ta toalett besøkene som et eksempel. Disse blir en stor utfordring for han, nemlig fordi det står i for stor kontrast mot det han er vant til. Karl snakker også mye «ned» om hvordan de lever i landet. At de bruker dyr og ikke biler som transportmiddel, at det er for «masete» midt i sentrum og at det ikke er noe system og regler på veiene. Dette er noe av det første vi møter i episoden og det gir oss et inntrykk av at hovedpersonen er veldig negativ og ukomfortabel. Han virker rett og slett litt redd for møtet med en ny og ukjent kultur.

Kommunikasjon er en utrolig viktig del i møtet med nye kulturer. Hvordan man gjør seg forstått, hvordan man bruker tidligere kunnskap og erfaring for å forstå og hva som er hensikten med kommunikasjonen. Kulturfiltermodellen er en av modellene som brukes for å forklare møte ved ulike kulturer. Denne modellen tar i større grad hensyn til den dynamiske kulturforståelsen, noe jeg syntes passer bra i denne sammenhengen.
For meg virker det veldig som om Karl tolker og kommuniserer ut i fra sin egen kultur og kulturelle elementer. Han tolker kulturen på sin måte, ut ifra sine relasjoner. Et eksempel på relasjoner i «Ein idiot på tur» er når inderne vil at Karl skal bade i elva Ganges for å rense sjelen. De mener dette er den beste medisinen og kan gi inspirasjon. Men for Karl har dette ingen betydning. Han spør seg selv hvorfor han skal bade i elva, det er jo ikke viktig for han. Dette har noe med relasjoner, tro og følelser. Inderne føler en stor tilknytning til Ganges og det er en viktig del av dem, men for engelskmannen har denne ingen betydning. Han føler ikke en tilknytting slik som dem og dette er med på å bestemme hvordan kommunikasjonen blir oppfattet.
Interkulturell kommunikasjon er kommunikasjon mellom ulike kulturer og er sentralt i denne situasjonen. Det virker ikke som om kommunikasjonen mellom Karl og inderne er et problem, selv om de har forskjellige synspunkt og meninger. Likevel kan man i noen situasjoner forstå at kommunikasjonen mellom den engelske og indiske kulturen strider imot hverandre. Det at inderne snakket godt engelsk og kunne gjøre seg forstått, er også en positiv del av kommunikasjonen. Dette er med på å gjøre kommunikasjonen enda lettere og bedre!

Karl har fra starten av episoden en normativ kulturforståelse. Han oppfattes som negativ og vurderer sin egen kultur som bedre enn den indiske. Eksempel på dette er når han besøker et slags ku-senter. Karl vet at kua er hellig i India, men han skjønner ikke hvorfor de «drar det så langt». I suvenir butikken kritiserer han ku produktene og ser ikke vitsen med dem. «Det er unyttig, uviktig» sier han. Dette er et eksempel på at han ikke prøver å forstå den indiske kulturen på en positiv måte, uten å sammenligne og sette sin egen kultur som bedre.
Mot slutten av reisen tenker jeg at Karl også bruker litt av den dynamiske kulturforståelsen. I starten sliter han med å forstå den nye kulturen, men etter hvert blir også dette lettere. Han ser at kulturen har egne regler og normer og han prøver faktisk å forstå den litt også (selv om han ikke liker India). Jeg tenker at et eksempel på dette er helt mot slutten av episoden hvor han besøker Taj Mahal. Han ser tilslutt mer "essensen" i bygningen og han prøver også å forstå den indiske kulturen. Han prøver å forstå hvorfor bygningen er så høytidelig som den er og hvorfor den er så viktig.

Engelskmannen Karl er som tidligere sagt veldig skeptisk og negativ til den indiske kulturen. Han mener at hans egen kultur er bedre og mest riktig. Dette gjør at han har en etnosentristisk oppfatning. Han bruker sine egne verdier, normer og levestandard som utgangspunkt og målestokk når han vurderer den indiske kulturen. Han sammenligner den indiske kulturen med den engelske og ser alle «feilene» til den indiske kulturen. Det som er galt med den andre kulturen, er jo at den ikke er engelsk! Han vurderer den indiske kulturen etter hvor mye den ligner på hans egen kultur, altså en etnosentristisk oppfatning.
Man finner også ulike stereotypier i løpet av dokumentaren. Dette er mennesker eller grupper som blir «satt i bås» etter fellestrekk. Karl gjorde tydelig dette. Han satte indere som en egen stereotypi etter hvordan de var.

Som oppsummering kan man si at «Ein idiot på tur» er et program der man møter nye kulturer og religioner. Vi får oppleve India gjennom en engelskmanns øyne. Karl Pilkington lærte mye om både seg selv og den indiske kulturen. Som det kulturelle isfjellet illustrerer, innså han etter hvert at det ligger mer under enn hva som vises på overflaten!
 
 


 

 

2 kommentarer:

  1. Du har et fint innlegg og du blogger bra <3

    SvarSlett
  2. Du er kjempe flink til å blogge, Victoria! Bra mengde tekst og flink til å skrive <3

    SvarSlett